Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

'Εμαθα πως είσαι μάνγκα... ή αλλιώς Μάνγκα Μέρος 1ο

Και, ναι, κυρίες και κύριοι! Ήρθε ο καιρός να πιάσουμε ένα από τα θέματα που ενδιαφέρουν πολλούς από τους ανθρώπους που ασχολούνται με την Ιαπωνία έμμεσα ή άμεσα. Και αυτό είναι... το σούσι!!! Α! Όχι! Λάθος! Το φαγητό το καλύψαμε σε άλλο ποστ (Αρσινόη σταμάτα να είσαι φαγανή και κάνε λίγο δίαιτα! Έλεος δηλαδή πια!) Ποιος μίλησε;;; (Η εσωτερική φωνή σου. Θα σου κάνω λίγο παρέα σε αυτό το ποστ. Δε θα ενοχλώ πολύ.) Καλά εντάξει... κάτσε.

Πίσω στο θέμα μας! Σήμερα θα μιλήσω λίγο για τα ιαπωνικά κόμικς, ή όπως τα λένε εδώ μάνγκα. Όπως πολλοί ξέρουν είναι λίγο διαφορετικά από τη δυτική τους αντιστοιχία αν και προήλθαν από τη Δύση αλλά εξελίχθηκαν αλλιώς στην πορεία. (Έγιναν πορνό...) ΟΧΙ! Δεν εννοώ αυτό! Μιλάμε για το στυλ της τέχνης. (Ναι αλλά έχει και πορνό!) Ε σιγά ψάξε υπάρχουν και δυτικά χεντάι. Είσαι πονηρό μυαλό. (Εγώ;)  Όχι η θεια μου η Μαριγώ. Τέλος πάντων...

Τα μάνγκα διαφέρουν από τα αντίστοιχα δυτικά κόμικς κυρίως στον τρόπο ζωγραφικής και έκφρασης των χαρακτήρων. Όσοι έχουν διαβάσει θα έχουν παρατηρήσει πως οι χαρακτήρες τείνουν να έχουν τεράστια μάτια, μικρές μύτες και στόματα, περίεργα μαλλιά και να υπερβολικές εκφράσεις που μόνο οι Ιάπωνες μπορούν να εξηγήσουν. (Α! Λες για αυτές τις μαύρες γραμμές απογοήτευσης ή για τη μυξούλα όταν κοιμούνται;) Ναι. Γι αυτά λέω. (Τα μαλλιά είναι φάμπιουλους πάντως! Παραδέξου ότι τα ζηλεύεις;) Τι; Τα μαλλιά του Γκόκου ας πούμε. Άσε μας κουκλίτσα μου!


Είμαι σίγουρη ότι φτιάχνεις σουβλάκι με ένα μάτσο τρίχες του άνετα.
Μα δείτε πως αψηφούν τη βαρύτητα! (Ο Γκόκου πετάει ξέρεις, τα μαλλιά του δε θα πετούσαν;)

Τέλος πάντων, αυτό που διαφοροποιεί τα ιαπωνικά μάνγκα από τα δυτικά κόμικς πέραν από την τεχνοτροπία είναι ότι είναι ότι τα χωρίζεις σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Ενώ ας πούμε τα δυτικά κόμικς απευθύνονται γενικότερα σε ευρύ δημογραφικό κοινό που γουστάρει τα κόμικς (νέους, γέρους, παιδιά, κατοικίδια και λοιπά;)... Ναι βασικά... Τα μάνγκα απευθύνονται συνήθως σε συγκεκριμένο κοινό και γι αυτό οι κατηγορίες τους παίρνουν το όνομα τους κυρίως από το κοινό αυτό... (Κοίτα να δεις...) Ας πάμε λοιπόν να δούμε περιληπτικά τα βασικά είδη μάνγκα:

1. Shounen (Σόνεν) ίσως η πιο δημοφιλής κατηγορία, τα σόνεν μάνγκα απευθύνονται κυρίως σε μικρά αγόρια και εφήβους. Είναι πιο παιδικά από άποψη σεναρίου και έχουν μια αντιστοιχία με τα κόμικς των σούπερ ηρώων της Αμερικής. (Δηλαδή πολύ ξύλο, βία και όρκους στη φιλία; Άντε και καμιά γκομενίτσα με βυζιά;) Στο περίπου! Το τυπικό Σόνεν σενάριο έχει να κάνει με έναν πρωταγωνιστή, συνήθως έφηβο, που ανακαλύπτει ότι έχει κάτι... (Δυνάμεις, θυσαυρούς;Κάτι στο παντελόνι του; Τι;) Κάτι τέτοιο. Και ξεκινά ένα ταξίδι ή μια αποστολή για να γίνει πιο δυνατός ή να νικήσει κάτι κακούς. (Τι κλισεδούρα!!) Αυτά λοιπόν τα κλισέ  θα τα λέμε σονενιές. Οι σονενιές είναι πολύ κλισέ μεν αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ειναι διασκεδαστικές. Για την ακρίβεια γι αυτό είναι τα πιο δημοφιλή μάνγκα και έχουν φαν όλων των ηλικιών και στα δύο φύλα! Το πιο δημοφιλές σόνεν μάνγκα αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία είναι το One Piece που ξεκίνησε το 1997 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. (Ωωωω! Η Λάμψη του Φώσκολου λιγότερο κράτησε!)  


Λούφι - Ο Γιάγκος Δράκος της Ιαπωνίας

Άλλα δημοφιλή σόνεν μάνγκα είναι τα Naruto, Bleach, Dragonball, Fairy Tail, Fullmetal Alchemist, Detective Conan, Inuyasha etc etc etc (Ε δε θα κάνουμε και φουλ λίστα!)

2. Shoujo (Σότζο) - Και εδώ είναι που τα μάνγκα διαφοροποιούνται πολύ από τα Δυτικά κόμικς! Η κατηγορία Σότζο που κυριολεκτικά σημαίνει "κορίτσι" είναι μια κατηγορία μάνγκα που απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες και είναι ΑΚΟΜΑ πιο κλισέ από τα σόνεν (Πιο κλισέ; Παρακαλώ εξήγησε!) Σχεδόν όλα τα σότζο έχουν μια γυναίκα πρωταγωνίστρια και η ιστορία της έχει να κάνει πάντα με ένα ή δύο ή τρια (ή τέσσερα παιδιά που ήταν λεβέντες από τον Πειραιά;) Μη με αποσπάς! (Καλά ντε!) Ναι λοιπόν έχει να κάνει με αυτήν και κάτι γκόμενους και τις περιπέτειες της μέχρι να βρει την αληθινή αγάπη. (Να ξεράσω τώρα ή μετά;) Μετά παρακαλώ. Παρόλη την κλισεδιά, τα σότζο έχουν μερικά ωραία σενάρια και κάποια από αυτά ξεφεύγουν από τα τυπικά του είδους μάλιστα! Αλλά, ναι, η πλειοψηφία είναι πιο κλισέ πεθαίνεις! Μερικές φορές είναι σα να διαβάζεις άρλεκιν (που εδώ στην Ιαπωνία το χουν τερματίσει το θέμα, θα κάνω ποστ κάποτε!) αλλά τι να κάνουμε εμείς τα κοριτσάκια τα αγαπάμε αυτά; (Εντάξει δηλώνω ένοχη!) Ένα από τα δημοφιλέστερα σότζο μάνγκα όλων των εποχών που έγινε και πετυχημένο άνιμε είναι φυσικά το Sailor Moon!


Το οποίο μιλάει στην καρδιά κάθε ξανθιάς, γαλανομάτας Γιαπωνέζας.

Και φυσικά άλλα δημοφιλή σότζο μάνγκα είναι τα Cardcaptor Sakura, Ouran High School Host Club, Rose of Versailles, Fruits Basket, Candy Candy (Πωωωπωωω κλασικοοο!), Itazura na Kiss, Hana Yori Dango etc. 

Μετά έχουμε και τις πιο σοβαρές κατηγορίες των Seinen και Josei καθώς και τα... Yaoi... Hentai... (Απαπαπα! Σκανδαλίζομαι! Σταμάτα!) Ναι, εφόσον η εσωτερική μου φωνή "σκανδαλίζεται" θα αφήσω την ανάλυση των κατηγοριών για επερχόμενο ποστ. Αλλά πριν κλείσουμε, ένα τυπικό βιβλιοπωλείο με μάνγκα είναι κάπως έτσι: 

Ζαλίζομαι και μόνο που το βλέπω από φωτό, φανταστείτε από κοντά...

Και το καλύτερο όλων; Ενώ στην Ελλάδα ένα μεταφρασμένο μάνγκα το αγοράζεις από 8 ευρώ και πάνω, εδώ το βρίσκεις μέχρι και με 300yen! Για να κάνουμε τη μετατροπή... είναι κάτι παραπάνω από 2 ευρώ. Ναι καλά διαβάσατε... ένας τόμος 2 ευρώ. Κλάψτε τώρα σε μια γωνία και θα σας δω στο επόμενο ποστ. Μπάι μπάι!!!


2 σχόλια:

  1. Αχχχχ! Έμαθα πως είσαι μάνγκα είσαι και καγουαϊ!! Τι μόνο εσύ θα γράφεις με γκρίκλις? Πάντως έτσι αγαπήσαμε οι περισσότεροι την Ιαπωνική κουλτούρα που είναι τόσο βαθυά που με γεωτρίπανο μόνο μπορείς να την βρεις... Εγώ θέλω πάντως ριχότητα! Μου αρέσουν οι κλισεδούρες! Σονενιές ρε σονενιές και σοτζιές! Αντε μάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή